به صورت کلی، در نواحی مختلف چشم امکان ایجاد تومور وجود دارد. این تومورها، معمولا در شبکیه (داخلیترین لایه چشم)، پلک و مشیمیه (بخش رنگی جلوی چشم) ایجاد میشوند. تومور به رشد غیر طبیعی و غیر قابل کنترل برخی بافتها گفته میشود که دو نوع خوش خیم (غیر سرطانی) و بدخیم (سرطانی) دارد. برای آشنایی با تومور چشمی، علل، علائم و بررسی اینکه آیا تومور چشمی کشنده است؟ تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
آیا تومور چشمی کشنده است؟
تومورهای خوش خیم مانند تومورهای ملتحمه خوشخیم، معمولا خطرناک نیستند و صرفا یک اختلال زیبایی به حساب میآیند. به صورت کلی این تومورها قابل درمان هستند، بنابراین اگر به موقع درمان شوند، خطری جدی برای بیمار ایجاد نمیکنند. اگر فردی به سرطان چشم مبتلا شده باشد، بسته به نوع سرطان، خطراتی مختلفی مانند: از دست دادن بینایی، از دست دادن کامل چشم، مرگ و… برای او وجود خواهند داشت. نرخ بقا (امید به زندگی) در افرادی که سرطان چشمی آنها متاستاز کرده، حداقل ۵ سال است، اما اینکه آیا تومور چشمی کشنده است را نمیتوان به صورت دقیق جواب داد.
آیا تومور چشم همان سرطان چشم است؟
وقتی تومور چشم تشخیص داده میشود، اولین نکتهای که به ذهن اکثر افراد میرسد این است که به سرطان چشم مبتلا شدهاند. با این حال، همه تومورهای چشم سرطانی نیستند. اگر تومور خوش خیم باشد، به سایر قسمتهای بدن گسترش نمییابد. شایعترین تومور خوش خیم چشم، خال مشیمیه است. یکی دیگر از تومورهای چشمی همانژیوم مشیمیه است که نوعی تومور عروقی است. اگرچه بسیاری از این تومورهای خوش خیم باعث از دست دادن بینایی نمیشوند، اما اگر در ماکولای چشم، (شبکیه مرکزی که دید دقیق را فراهم میکند) قرار گیرد، بیماران ممکن است که تغییراتی در بینایی تجربه کنند.
امید به زندگی در افراد مبتلا به سرطان چشم
نرخ بقا یا امید به زندگی برای بیمارانی که به ملانومای چشم (سرطان چشم) به نوع و مرحله سرطان بستگی دارد. به صورت کلی امید به زندگی برای این افراد چیزی حدود ۵ سال پس از تشخیص سرطان است. به خاطر داشته باشید که میزان بقا تخمینی است و اغلب بر اساس نتایج قبلی تعداد زیادی از افرادی است که سرطان خاصی داشتند. اما پزشکان نمیتوانند پیش بینی کنند که در مورد هر فرد، چه اتفاقی خواهد افتاد.
انواع سرطانی تومورهای چشمی
تومورهای بدخیم چشم ممکن است از انواع مختلفی از سرطان ناشی شوند. ملانوم داخل چشمی که یکی از شایعترین انواع سرطان چشم است. این سرطان، میتواند در عنبیه، جسم مژگانی یا در مشیمیه عروقی، در چشم خلفی ایجاد شود. این شکل از سرطان چشم بیشتر در بزرگسالان بالای ۶۰ سال رخ میدهد و نسبتاً نادر است.
لنفوم داخل چشمی، شکل نادری از لنفوم است که از کره چشم شروع میشود. شایعترین نوع سرطان پلک، کارسینوم سلول بازال است. انواع دیگری از تومورهای پلک مانند: ملانوم بدخیم، کارسینوم سلول چربی و کارسینوم سلول سنگفرشی نیز وجود دارد. اکثر این تومورها را میتوان با جراحی برداشت.
تومورهای ملتحمه، مانند: لنفوم، ملانوم و کارسینوم سنگفرشی تومورهایی هستند که در سطح چشم رشد میکنند. تومورهای غدد اشکی که در غدد اشکی رشد میکند نیز نوع دیگر از تومورهای سرطانی چشم هستند.
رتینوبلاستوما، سرطان شبکیه، بافت حساس به نور چشم است. این سرطان، شایعترین سرطان چشم دوران کودکی است و معمولا در کودکان زیر ۵ سال ایجاد میشود. تقریباً در یک سوم موارد، رتینوبلاستوما در هر دو چشم رخ میدهد که به دلیل جهش در ژن RB1 است. والدین اغلب متوجه لکوکوری یا رنگ سفید مردمک به عنوان اولین علامت میشوند که ناشی از تومورهای رتینوبلاستوما است.
در مورد سرطان پوست پلک نیز بخوانید.
علائم تومورهای خطرناک چشم
تومورهای چشمی علائم مختلفی دارند، برخی از این علائم میتواند به دلیل سایر مشکلات سلامتی باشد. فقط پزشک میتواند تشخیص دهد که آیا نشانهها مربوط به تومور چشم است یا خیر. تاری دید، از دست دادن جزئی یا کلی بینایی، جرقههای نور، حساسیت به نور، تودههای روی پلک یا سایر قسمتهای چشم، تغییر در شکل مردمک، برآمدگی، قرمزی یا تورم چشم، تغییر در نحوه حرکت چشم و درد در چشم از جمله این علامتها هستند.
سرطان چشم در چه مرحلهای قابل درمان است؟
مرحله ۱ ملانوم چشمی سادهترین مرحله برای درمان است. در این مرحله سرطان کوچک است. ملانوم چشمی در مرحله ۲ ممکن است به ساختارهای خارج از کره چشم برسد. اما با این وجود این مرحله از سرطان نیز در اکثر افراد قابل درمان است. تومور سرطانی چشم در مرحله ۳، شروع به رشد در بافتهای اطراف خواهد کرد که این مرحله نیز در اکثر افراد قابل درمان است.
مرحله ۴ ملانوم چشمی به غدد لنفاوی یا بافت دوردست متاستاز میکند. سرطان چشمی که به بافتهای دور گسترش یافته است معمولا قابل درمان در نظر گرفته نمیشود. بنابراین این تومورها میتوانند کشنده باشند.
همچنین بخوانید که سرطان چشم چقدر شایع است؟
کلام پایانی
در این مقاله، تمام نکات مهم در مورد تومور خوش خیم و بدخیم چشم را مورد بررسی قرار دادیم. با توجه به اطلاعات ارائه شده در این مقاله، میتوان گفت که تومور مغزی ممکن است در صورتعدم تشخیص و درمان به مرگ منجر شود. بنابراین، تشخیص سریع علائم و درمان صحیح تومور مغزی برای جلوگیری از پیشرفت بیماری اهمیت بالایی دارد. در صورت داشتن هر گونه علامت مشکوک، حتما به پزشک مراجعه کنید تا از تشخیص به موقع و درمان مناسب برخوردار شوید.