سرطان چشم، به معنای رشد سلول‌های بدخیم در بافت چشم است. با ساده‌سازی بسیار می‌توان گفت که چشم از سه قسمت تشکیل شده است: کره چشم، مدار و به اصطلاح سایر اجزا.

ساختار اصلی، کره چشم نوعی کره است که با مواد ژلاتینی - زجاجیه - پر شده و توسط سه غشاء پوشیده شده است:

۱. صلبیه (خارجی چشم را خط می‌کشد و در قسمت جلویی در تماس مستقیم با قرنیه است، غشای شفافی که بینایی را امکان‌پذیر می‌کند)

۲. مشمیه ( غشای مرکزی، متشکل از عنبیه، مشیمیه و جسم مژگانی)

۳. شبکیه ( داخلی‌ترین غشاء، ساخته شده از سلول‌های عصبی حساس به نور، که قادر به انتقال اطلاعات به مغز از طریق عصب بینایی) است.

مدار توسط بافت‌ها ( ماهیچه‌ها و اعصاب ) که کره چشم را احاطه کرده‌اند نشان داده می‌شود، در حالی که ساختار‌های متصل مانند پلک‌ها یا غدد اشکی در نظر گرفته می‌شوند.

سرطان چشم می‌تواند از سلول‌هایی ایجاد شود که بافت‌های این سه ناحیه اصلی را تشکیل می‌دهند و بسته به سلول‌های منشأ، به‌عنوان داخل چشمی (منشأ آن در کره چشم)، اوربیتال (منشأ آن در مدار چشم) یا آدنکس طبقه‌بندی می‌شود. سایر اجزا، با منشأء ساختار‌هایی که ضمیمه‌های چشمی در نظر گرفته می‌شوند.

سرطان چشم چقدر شایع است؟

سرطان چشم چقدر شایع است؟

سرطان چشم به نسبت بسیاری از انواع سرطان‌ها شیوع کمی تا به امروز داشته است. در میان تومور‌های بدخیم، سرطان چشم کمتر از سایر تومور‌های شایع است، به طوری که کمتر از پنج درصد از کل سرطان‌ها باشند.

شایع‌ترین سرطان‌هایی که چشم را تحت تأثیر قرار می‌دهند در واقع از آنجا شروع نمی‌شوند. در عوض، این سرطان‌ها از جا‌های دیگر بدن - به‌ویژه سینه‌ها و ریه‌ها - منشأ می‌گیرند و به چشم و اغلب به مشیمیه گسترش می‌یابند.

زمانی که چشم دچار سرطان شود، طبق آمار در ۶۰ درصد موارد، غشای ملتحمه چشم را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در حدود ۳۴ درصد از بیماران، پزشکان نئوپلاسم‌هایی را تشخیص می‌دهند که از داخل چشم را تحت تأثیر قرار می‌دهند. سرطان مدار چشم حتی کمتر شایع است (تنها ۲۴٪ بر سهم آن است). خوشبختانه، نئوپلاسم‌های بدخیم چشم کمتر از نئوپلاسم‌های خوش خیم تشخیص داده می‌شوند که درمان آن آسان‌تر است.

انواع سرطان چشم چقدر شایع هستند؟

هنگامی که در مورد سرطان داخل چشمی (کره چشمی) صحبت می‌کنیم، قبل از هر چیز مهم است که بین تومور اولیه - که مستقیماً از سلول‌های چشم منشأ می‌گیرد - و ثانویه - متاستاز سایر تومور‌ها (سینه و ریه از جمله تومور‌های دیگر) تمایز قائل شویم. رایج) که به چشم رسیده‌اند.

ملانوم مشیمیه:

ملانوم Uveal که با فرآیند تشکیل تومور در مشیمیه چشم مشخص می‌شود. این بیماری می‌تواند عنبیه، بدن مژگانی، لایه عروقی را که تغذیه اندام را فراهم می‌کند، تحت تأثیر قرار دهد. ملانوم Uveal اغلب به ریه‌ها، استخوان‌ها، کبد، پوست و سایر اندام‌ها متاستاز می‌دهد. اخیراً روند منفی این بیماری را می‌توان در بین بیماران جوان ۲۰ تا ۳۳ سال ردیابی کرد، در حالی که افراد ۵۵ تا ۶۰ ساله قبلی به عنوان یک گروه سنی مشخص در نظر گرفته می‌شدند.

ریتنوبلاستوما:

رتینوبلاستوما (سرطان شبکیه) یک سرطان شایع در کودکان است. با این حال، به طور کلی، آسیب‌شناسی بسیار نادر است. معمولاً این نوع سرطان در بیماران جوانی که هنوز به سن ۵ سالگی نرسیده‌اند مشاهده می‌شود. منشأ سلول‌های سرطانی از رحم شروع می‌شود. همانطور که کودک رشد می‌کند، سلول‌هایی به نام رتینوبلاستوما به طور طبیعی تقسیم نمی‌شوند، از کنترل سیستم‌های بدن خارج می‌شوند و یک تومور تشکیل می‌دهند.

لنفوم داخل چشم:

زمانی تشخیص داده می‌شود که سیستم لنفاوی تحت تأثیر قرار می‌گیرد - غددی که به بدن اجازه می‌دهند از شر آنزیم‌ها، مواد و میکروب‌های غیر ضروری خلاص شوند. غدد لنفاوی بخشی جدایی ناپذیر از سیستم ایمنی هستند. آن‌ها در سراسر بدن از جمله چشم‌ها قرار دارند. لنفوم داخل چشمی نوع نسبتاً نادری از سرطان است که تشخیص آن دشوار است، زیرا در بیشتر موارد سایر آسیب‌شناسی‌های مشابه علائم مشابهی دارند.

این نوع سرطان چشم می‌تواند بزرگسالان را تحت تأثیر قرار دهد، لنفوم (عملاً همیشه از نوع غیر هوچکین ) است که از سلول‌های ایمنی به نام لنفوسیت‌ها منشأء می‌گیرد. این بیماری بیشتر افراد مسن، ناتوان یا افراد دارای مشکلات سیستم ایمنی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

تومور اربیتال:

تومور‌های اربیتال و آدنکس چشم از بافت‌هایی مانند ماهیچه‌ها، اعصاب یا پوست ایجاد می‌شوند. در اینجا تومور‌ها به روشی مشابه آنچه در سایر قسمت‌های بدن به جز چشم اتفاق می‌افتد، رشد می‌کنند.

ملانوم ملتحمه:

یک بافت شفاف نازک که قسمت بیرونی چشم و همچنین سطح پلک‌ها را از داخل می‌پوشاند. ملانوم ملتحمه یک نوع نسبتاً نادر سرطان است که با ظهور نئوپلاسم‌ها در ناحیه مربوطه چشم مشخص می‌شود. اگر بیماری به موقع تشخیص داده نشود و درمان مناسب شروع نشود، ممکن است از طریق سیستم لنفاوی به سایر نقاط بدن سرایت کند.

سرطان غده اشکی:

نئوپلاسم‌ها ناحیه مربوطه در بالا و کنار چشم را تحت تأثیر قرار می‌دهند. اغلب، این بیماری در افراد بالای ۳۰ سال شروع می‌شود.

سرطان پلک پایین یا بالا:

شایع‌ترین کارسینوم سلول بازال است که به دلیل قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید ظاهر می‌شود. افرادی که پوست روشن یا رنگ پریده دارند به ویژه در معرض ابتلا به این بیماری هستند. اگر این نوع سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود، اعتقاد بر این است که درمان آینده نتایج مثبتی به همراه خواهد داشت.

سرطان ثانویه:

این نه بلافاصله، بلکه بعد از سایر اندام‌ها روی چشم‌ها تأثیر می‌گذارد. ظهور ثانویه آسیب‌شناسی با گسترش بعدی به چشم‌ها در زنانی که سرطان سینه داشته‌اند و همچنین افرادی که نئوپلاسم در ناحیه ریه داشته‌اند تشخیص داده می‌شود. علاوه بر این، آسیب‌شناسی در پس زمینه بیماری‌های مشابه پوست، کلیه، روده و اختلال عملکرد تیروئید ظاهر می‌شود.

سرطان چشم در سنی شایع‌تر است؟

بروز سرطان چشم به شدت با سن مرتبط است و بیشترین میزان بروز آن در افراد مسن است. میانگین سن تشخیص ۵۵ سال است. در کودکان و افراد بالای ۷۰ سال نادر است.

میزان بروز خاص سنی بین سنین ۰-۴ و ۵-۹ سالگی کاهش می‌یابد، سپس در دوران کودکی و بزرگسالی ثابت می‌ماند. نرخ‌ها از حدود ۲۵ تا ۲۹ سالگی تا ۵۵ تا ۵۹ سالگی به طور پیوسته افزایش می‌یابد و سپس در مردان به شدت افزایش می‌یابد و در زنان با شدت کمتری افزایش می‌یابد. بالاترین میزان در گروه سنی ۸۵ تا ۸۹ برای زنان و مردان است.

میزان بروز در اکثر گروه‌های سنی بین زنان و مردان مشابه است.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به سرطان چشم هستند؟

شناسایی عوامل خطر ایجاد تومور کار آسانی نیست، به خصوص اگر نئوپلاسمی باشد که مانند چشم شایع نیست.

با توجه به دانش فعلی، تنها عامل خطر شناخته شده برای لنفوم اولیه چشم به دلیل سیستم ایمنی ضعیف به خصوص افراد مبتلا به بیماری‌هایی مانند ایدز یا افرادی که دارو‌های ضد رد پس از پیوند مصرف می‌کنند، است.

در مورد ملانوم چشم عوامل خطر دیگری مانند قومیت (سرطان در افراد با پوست روشن شایع‌تر است)، رنگ چشم (که افراد با چشم‌های روشن بیشتر در معرض خطر هستند) و برخی شرایط ارثی مانند سندرم خال دیسپلاستیک یا ملانوسیتوز اکولودرم شناسایی شده است. در نهایت، خطر ملانوم با افزایش سن افزایش می‌یابد و در مردان کمی بیشتر از زنان است.

قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید و برخی مشاغل خاص (به ویژه آن‌هایی که طرفدار تماس با برخی مواد شیمیایی بالقوه مضر هستند) ممکن است، اما عوامل خطر ثابت نشده برای ملانوم چشم.

به طور کلی پذیرفته شده است که سرطان با کاهش شدید ایمنی، که مشخصه عفونت‌های ویروسی مختلف است، حمله می‌کند.

چگونه از ابتلا به سرطان چشم پیشگیری کنیم؟

عواملی که منجر به ایجاد سرطان‌های چشم می‌شوند هنوز تا حد زیادی ناشناخته هستند و به همین دلیل نمی‌توان یک استراتژی پیشگیری مؤثر تعریف کرد. اگرچه ارتباط مستقیم بین ملانوم چشم و قرار گرفتن در معرض نور خورشید ثابت نشده است، اما برخی از پزشکان می‌گویند که همیشه محافظت از چشم با عینک آفتابی مناسب (با محافظت کامل در برابر اشعه‌های UVA و UVB) به خطر ابتلا به این شکل کمک می‌کند. مورد - و این مسلم است - عینک آفتابی به محافظت از پوست اطراف چشم در برابر ملانوما کمک می‌کند.

دیدگاه کاربران

0 دیدگاه

دیدگاه خود را وارد کنید