دید واضح و خوب، برای تعامل با محیط اطراف ما ضروری است. تغییر در بینایی یا درد چشم، مانند از دست دادن ناگهانی بینایی، تاری دید یا ناراحتی، میتوانند نشان دهنده مشکلات جدی سلامتی باشند. هرکدام از این علائم نیاز به بررسی کامل دارند. در این مقاله، به جزئیات اسکنهای MRI چشم (تصویربرداری تشدید مغناطیسی) خواهیم پرداخت. برای آشنایی با مزایا، کاربردها و روش انجام ام آر آی اوربیت، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
ام آر آی اوربیت چیست؟
ام آر آی اوربیت (Orbital MRI)، یک روش تصویربرداری از چشم است که بر روی ساختارهای اطراف آن تمرکز میکند. این نوع اسکن برای شناسایی ناهنجاریهای مربوط به چشم، اعصاب بینایی و مدار استخوانی اطراف چشم مفید است. با استفاده از میدانهای مغناطیسی قوی و امواج رادیویی، اسکنهای MRI، تصاویر دقیقی تولید میکنند که به پزشکان در تشخیص دقیق مشکلات چشمی کمک میکنند.
دلایل انجام ام آر آی اوربیت
در صورت وجود علائمی که حاکی از مشکلات عصبی، اختلالات چشمی شدید یا پس از آسیب تروماتیک به مدار باشد، پزشکان ممکن است روش تصویر برداری MRI اوربیت را توصیه کنند. این علائم عبارتند از:
- اختلالات بینایی: تاری دید، دوبینی یا از دست دادن کامل بینایی
- درد: درد شدید در اطراف چشم
- تغییرات فیزیکی: بیرون زدگی چشم، تغییر در حرکت چشم یا عدم تقارن در ظاهر چشم
در مورد جراحی اوربیتوتومی نیز بخوانید!
چرا MRI اوربیت انجام میشود؟
اسکن MRI اوربیت تصاویر کامل و جامعی از چشم ایجاد میکند که برای تشخیص برخی شرایط و بیماریها مفید است. این شرایط و بیماریها عبارتند از:
- اعصاب بینایی: بررسی علائم التهاب، مانند: نوریت اپتیک (التهاب عصب بینایی) که میتوانند نشانگر اولیه مولتیپل اسکلروزیس (MS) باشند.
- عضلات چشم: ارزیابی ضخیم شدن یا ناهنجاریهایی که به بیماری تیروئید چشم یا سایر اختلالات عضلانی مربوط هستند.
- عروق خونی: شناسایی مشکلات یا ناهنجاریهای عروقی.
- تومورها: تشخیص تومورهای اوربیت که میتوانند به بینایی آسیب برسانند.
- شکستگیها و خونریزیها: به خصوص پس از ضربه به ناحیه اوربیتال.
مزایای ام آر آی اوربیت
MRI Orbit مزایای زیادی دارد که از این مزایا میشود به غیر تهاجمی بودن و توانایی ارائه اطلاعات تشریحی دقیق و سودمند برای ارزیابی طیف وسیعی از مشکلات چشمی اشاره کرد. این روش تصویر برداری از چشم، دیدگاهی دقیق در مورد تصمیمات درمانی، برنامه ریزی جراحی و نظارت بر پیشرفت بیماری به پزشک ارائه میدهد.
در واقع، MRI اوربیت یک روش معاینه بسیار قدرتمند است که تصاویر بافتها را با دقت زیاد ثبت میکند. این روش موثرترین روش تشخیصی در اکثر مشکلات چشمی است. علاوه بر اینکه یک روش تشخیص غیر تهاجمی است، از اشعه ایکس برای ثبت تصویر استفاده نمیکند، عوارض جانبی کمی دارد و این عوارض در طولانیترین موارد کمتر از یک ساعت دوام میآورند.
همچنین در مورد جراحی تومور اوربیت نیز بخوانید!
عوارض ام آر آی اوربیت
برخلاف سی تی اسکن، ام آر آی شامل قرار گرفتن در معرض اشعه نمیشود. با وجود ماده حاجب، خطر واکنش آلرژیک بسیار کم است. با این حال، محدودیتهای خاصی وجود دارد. باید معایب خاصی مانند نیاز به همکاری بیمار در طول اسکن (مانند: بیحرکت بودن، بسته نگه داشتن چشمها و بیحرکت نگه داشتن مردمک چشم)، موارد منع انجام آزمایش برای افراد دارای ایمپلنت فلزی و احتمال نتایج مثبت یا منفی کاذب را در نظر گرفت.
کاربرد MRI اربیت
از معاینه ام آر آی اوربیت میتوان برای تشخیص ضایعات چشمی، آتروفی و التهاب عصب بینایی، ضخیم شدن عضلات چشم، تومورهای غدد چشمی و سایر بیماریها استفاده کرد. در صورتی که پزشک اسکن را برای بررسی تومور توصیه کند، پس از تجویز ماده حاجب، نواحی تومور قابل مشاهده میشوند و پزشک میتواند با دقت زیادی آنها را بررسی کند.
مراحل اسکن MRI اوربیت
در مرحله آمادهسازی، معمولاً از بیماران خواسته میشود که تمام اشیاء فلزی را درآورند و لباس بیمارستان بپوشند. ممکن است استفاده از لباسهای گشاد بدون بستهای فلزی مجاز باشند. در برخی موارد، رنگ کنتراست برای افزایش وضوح تصاویر MRI، به ویژه برای ارزیابی عروق خونی و تشخیص تومورها تزریق میشود. هنگام انجام اسکن، روی یک میز متحرک دراز میکشید که به داخل دستگاه MRI میرود. ممکن است یک سیم پیچ در اطراف سر شما برای بهبود کیفیت تصویر قرار داده شود. این فرآیند بدون درد است. اسکن معمولاً حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه طول میکشد، اگرچه فرآیندهای آمادهسازی و پس از عمل به این زمان اضافه میکنند.
آماده شدن برای اسکن MRI اوربیت
مهم است که متخصص را در مورد هر گونه ایمپلنت، جراحیهای قبلی یا قطعات فلزی در بدن خود مطلع کنید. همچنین اگر آلرژی دارید به خصوص به مواد کنتراست، به پزشک اطلاع دهید. به مصرف داروهای خود ادامه دهید مگر اینکه پزشک توصیه کند مصرف دارو را قطع کنید. اگر از فضای بسته میترسید (کلاستروفوبیا)، ممکن است به شما آرام بخش داده شود تا در حین اسکن آرام باشید.
پس از اسکن ام آر آی اوربیت
پس از اسکن، معمولاً میتوانید بلافاصله فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرید. اگر بر اساس تشخیص پزشک تحت بیهوشی قرار گرفته اید، ترتیبی دهید که شخصی بعد اتمام اسکن، شما را به خانه برساند. تصاویر MRI توسط رادیولوژیست تجزیه و تحلیل میشود و نتایج برای پزشک شما ارسال میشود تا با شما درمیان بگذارد و در صورت لزوم برای درمان بیشتر برنامهریزی کند.
روش انجام ام آر آی اوربیت
تجهیزات MRI شبیه یک حلقه بزرگ و ضخیم با یک میز در پایین آن است. در این روش بیمار در حالی که دستگاه عکس میگیرد، بیحرکت به پشت دراز میکشد. برای انجام Orbit MR باید چشمها بسته و کره چشم ثابت (بی حرکت) باشند. ممکن است هنگام انجام ام آر آی صداهای بلندی از دستگاه بشنوید، اما با استفاده از گوش گیر میتوان شدت این صداها را کاهش داد. در طول معاینه، بیمار دردی احساس نمیکند.
معاینه بسته به دستورالعمل میتواند بین ۱۰ دقیقه تا ۴۵ دقیقه طول بکشد. شما باید روی تخت اسکن دراز بکشید و در این مدت، لازم است که کاملا ثابت بمانید تا تصاویر، تار نشوند. MRI میتواند تاثیرگذار باشد، به خصوص برای بیمارانی که ترس از فضای بسته دارند. پس از MRI، باید منتظر بمانید تا رادیولوژیست گزارش خود را انجام دهد و نتایج را تجزیه و تحلیل کند تا نتایج را به پزشک معالج ارائه دهد.
موارد منع انجام Orbit MRI
موادی که از نظر مغناطیسی در بدن وجود دارند مانند: پروتز مفصلی، ناخن، پیچ، دریچه فلزی، ضربان ساز، تنگ کننده عروق، ایمپلنت و… ممکن است در طول معاینه از جای خود خارج شوند. در موارد حاد، ممکن است باعث آسیب شود. لطفاً اگر وسایل فلزی در بدن خود دارید، از قبل به دستیار MRI اطلاع دهید.
کلام پایانی
درک و رسیدگی سریع به مسائل مربوط به سلامت چشم بسیار مهم است. MRI Orbit تصاویر دقیقی را به پزشک ارائه میکند که به تشخیص دقیق بیماری و انتخاب درمان موثر برای جلوگیری از عوارض بیشتر کمک میکند. اگر علائمی را تجربه میکنید که نشاندهنده مشکلات چشمی است، در مورد انجام MRI با پزشک خود مشورت کنید. در این مقاله، مزایا، محدودیتها، کاربرد و ماهیت این روش تصویر برداری را به صورت کامل بررسی کردیم.