تیروئید یک جفت اندام است که در گردن قرار دارد. عملکرد اصلی آنها تشکیل هورمون‌های خاصی است که بر متابولیسم بدن ما تأثیر می‌گذارد. اختلال غده تیروئید با تغییر در تولید هورمون (کمبود یا بیش از حد هورمون) همراه است و می‌تواند علائم متعددی ایجاد کند. خستگی، تغییرات در پوست و مو، افزایش یا کاهش وزن، ازدست‌دادن رانندگی یا تاکی‌کاردی نمونه‌هایی از علائم احتمالی هستند. بسته به نوع بیماری تیروئید، چشم‌ها نیز ممکن است درگیر شوند. این می‌تواند به‌عنوان‌مثال به‌صورت دوبینی به دلیل اختلالات در ناحیه عضلات چشم یا چشم‌های بیرون‌زده در زمینه اربیتوپاتی غدد درون‌ریز قابل‌توجه باشد.

در این مقاله، در مورد اینکه چگونه اختلالات تیروئید بر کار غدد اشکی تأثیر می گذارد صحبت خواهیم کرد، چگونه شروع مشکلات را از دست ندهیم و چگونه آن را برطرف کنیم.

چشم‌های بیرون‌زده در پرکاری تیروئید (افتالموپاتی)

تیروئید یک اندام غدد درون‌ریز است. یعنی هورمون‌هایی را فراهم می‌کند که از طریق جریان خون به اندام‌های هدف مربوطه می‌رسد. اگر غده تیروئید ناکارآمد باشد (معمولاً بیش فعال) و چشم نیز تحت‌تأثیر قرار گیرد، در پزشکی به آن «اوربیتوپاتی غدد درون‌ریز» می‌گویند. این به این دلیل است که برخی از مولکول هایی که در غده تیروئید و در مدار چشم یافت می‌شوند در پاسخ به غده و بافت های مداری چشم (چربی مداری و ماهیچه های کره چشم) ملتهب می‌شوند.

این بیماری با التهاب مدار چشم شروع می‌شود که به صورت ورم پلک، پروپتوز، جمع شدن پلک و گاهی اوقات استرابیسم (عدم تنظیم چشم‌ها) معمولاً بدون درد ظاهر می‌شود. پیشرفت و شدت افتالموپاتی تیروئید بسیار متفاوت است و در برخی موارد حتی منجر به خطر از دست دادن بینایی نیز می‌شود. به همین جهت باید درمورد تیروئید و بیماری‌های آن جدی باشیم.

پس از شروع بیماری، یک دوره التهابی شروع می‌شود که می‌تواند از چند ماه تا 2 سال طول بکشد. پس از این، یک دوره تثبیت آغاز می‌شود، بدون هیچ گزینه ای برای فعال شدن مجدد بیماری.

برخی از علائمی که ممکن است با افتالموپاتی تیروئید همراه باشد عبارت‌اند از :

  • احساس جسم خارجی، سوزش چشم و اشک ریزش
  • دوبینی ناشی از استرابیسم
  • کاهش حدت بینایی به دلیل فشرده سازی عصب بینایی

معمولاً هر دو چشم آسیب می‌بینند. اگرچه می‌تواند یک طرفه و نامتقارن باشد.این بیماری عمدتاً زنان 40 تا 60 ساله را درگیر می کند و پیشرفت آن ارتباط مستقیمی با سیگار دارد.

افتالموپاتی تیروئید ممکن است حتی قبل از تشخیص بیماری تیروئید ظاهر شود .

درمان افتالموپاتی تیروئید بسته به مرحله بیماری و مشکلات یافت شده تجویز می شود.

در مراحل اولیه، زمانی که تمام تغییرات التهابی رخ می‌دهد، هدف درمان محافظت از سطح چشم در برابر خشک شدن است. درمان ضد التهابی با کورتیکواستروئیدها در مواردی استفاده می شود که فرآیند التهابی می تواند باعث از دست دادن بینایی شود.

در برخی از بیماران، پس از گذراندن دوره التهابی، چشم ها به حالت عادی باز می گردند و نیازی به درمان جراحی ندارند. اما در موارد دیگر، پس از مرحله مزمن التهاب، فیبروز عضلات و چربی دور چشم رخ می‌دهد که برای اصلاح پروپتوز نیاز به درمان جراحی با استفاده از فشارزدایی از مدارهای چشمی دارد. سپس در صورت لزوم اقداماتی برای اصلاح استرابیسم و ​​عقب افتادگی پلک انجام می‌شود.

تیروئید چشمی

 

چشم و تیروئید

اما ارتباط بین چشم و غده تیروئید کجاست؟ لزوما بیماری تیروئید با اختلالات ناحیه چشم همراه نیست، اما می‌تواند باشد. بااین‌حال، اکثر مشکلات چشمی مرتبط با تیروئید، بیشتر در زمینه غده تیروئید پرکار رخ می‌دهد. در بیشتر موارد، پرکاری تیروئید توسط فرایندهای خودایمنی (بیماری گریوز) ایجاد می‌شود. این ارتباط در حال حاضر شامل این واقعیت است که ماهیچه‌های چشم و همچنین بافت همبند و چربی در مدار دارای شباهت‌هایی در سطوح خود با ساختارهای غده تیروئید هستند. اگر سیستم ایمنی بدن براین‌اساس نادرست عمل کند، غده تیروئید و چشم‌ها اغلب مورد حمله قرار می‌گیرند.

 

بیماری تیروئید چه اتفاقی می افتد چگونه روی چشم تأثیر می‌گذارد
  • گواتر سمی منتشر، گواتر ندولر، مرحله اولیه AIT، التهاب غده تیروئید، به اصطلاح تیروئیدیت مخرب.
  • سطح هورمون ها افزایش می‌یابد، افتالموپاتی غدد درون ریز ایجاد می‌شود.
  • چشم های برآمده، متورم، قرمز، اختلال در بسته شدن پلک ها، پلک زدن نادر، خشک شدن قرنیه.
  • مرحله آخر AIT، کم کاری تیروئید پس از عمل.
  • سطح گومون ها و فعالیت غدد از جمله اشکی کاهش می‌یابد.
  • "خشک چشم" متورم.

نکاتی که در صورت ابتلا به بیماری تیروئید باید در نظر داشته باشید!

اگر متوجه شدید که  هر یک از  موارد زیر وجود دارد، باید به چشم‌پزشک مراجعه کنید و یا علائم را با پزشک معالج تیروئید خود به اطلاع دهید:

  • پف کردن پلک ها
  • چشم ها برآمده شدند.
  • سرخی چشم
  • اشک ریختن بدون دلیل، سپس خشکی.
  • احساس جسم خارجی و تحریک چشم
  • تاری دید
  • خستگی سریع چشم هنگام کار با کامپیوتر، تماشای تلویزیون، مطالعه، رانندگی - تحمل نکنید و خودتان را درمان نکنید.

علائم تیروئید چشمی

هنگامی که آسیب سلولی به‌عنوان بخشی از فرایندهای خودایمنی رخ می‌دهد، التهاب رخ می‌دهد که به شکل تورم بافت قابل‌توجه می‌شود. افزایش اندازه در حفره چشم منجر به جابه‌جایی چشم‌ها به بیرون می‌شود (کاسه چشم توسط قسمت‌های استخوانی جمجمه به داخل محدود می‌شود). نتیجه شکایات مختلف است:

خشکی چشم به دلیل کمبود رطوبت قرنیه همراه با قرمزی چشم، احساس جسم خارجی، حساسیت به نور و افزایش اشک در چشم.

  • اختلال بینایی
  • چشم درد
  • اختلالات عضلانی چشم با دوبینی و استرابیسم

آسیب ناشی از فشار به عصب بینایی به‌ویژه ترسیده است. این می‌تواند منجر به نقص میدان بینایی یا حتی ازدست‌دادن کامل بینایی شود.

بیماری گریوز چیست؟

بیماری گریوز یک فرایند خودایمنی است که در آن آنتی‌بادی‌هایی علیه غده تیروئید و اغلب بر علیه اجزای مدار تشکیل می‌شوند. به طور مشخص، غده تیروئید پرکار (پرکاری تیروئید) رخ می‌دهد. غده تیروئید بزرگ‌تر می‌شود (به‌اصطلاح گواتر) و هورمون‌های بیشتری تولید می‌شود که به نوبه خود می‌تواند علائم مختلفی را ایجاد کند (کاهش وزن، ریزش مو، تعریق، تاکی‌کاردی و غیره). اگر چشم‌ها نیز تحت‌تأثیر قرار گرفته باشند (اوربیتوپاتی غدد درون‌ریز)، به‌اصطلاح به آن سه‌گانه مرسبرگر می‌گویند.

آیا عوامل خطر در تیروئید چشمی وجود دارد؟

زنان در معرض خطر ابتلا به اوربیتوپاتی غدد درون‌ریز هستند. در اصل، جنس زن بیشتر تحت‌تأثیر بیماری‌هایی قرار می‌گیرد که توسط سیستم ایمنی بدن ایجاد می‌شود. یکی دیگر از عوامل خطر شناخته شده سیگارکشیدن است. علاوه بر احتمال بیشتر درگیری چشمی اضافی، بیماری در افراد سیگاری در بیشتر موارد پیشرفت کمتری دارد و موفقیت درمان به میزان قابل‌توجهی کمتر است؛ بنابراین ترک سیگار یک اقدام پیشگیرانه و درمانی مهم است!

بررسی‌های چشم‌پزشکی

در مورد بیماری‌های تیروئیدی که چشم‌ها را درگیر می‌کند، معاینات توسط چشم‌پزشک از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورت مشکوک بودن به اوربیتوپاتی غدد درون‌ریز، ابتدا معاینه کامل چشم‌پزشکی انجام می‌شود. موارد زیر بررسی می‌شود:

  • حدت بینایی
  • دید رنگی
  • میدان دید
  • فوندوس
  • فشار داخل چشم
  • تحرک چشم
  • پهنای پلک
  • بررسی عضلات چشم و تحرک آنها با کمک سونوگرافی
  • معاینه استرابیسم
  • معاینه بیرون‌زدگی چشم
  • تعیین عرض شقاق پلک

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا توموگرافی کامپیوتری روش انتخابی برای تشخیص اوربیتوپاتی غدد درون‌ریز است. تصویربرداری می‌تواند برای ارزیابی بافت‌ها و ماهیچه‌های حفره چشم استفاده شود و درعین‌حال علت دیگر بیماری مانند تومور را رد کند.

جراحی تیروئید چشمی

درمان تیروئید چشمی

درحالی‌که اختلال عملکرد تیروئید توسط پزشک عمومی یا متخصص داخلی درمان می‌شود، اربیتوپاتی غدد درون‌ریز توسط چشم‌پزشک درمان می‌شود. بسته به‌شدت و مرحله بیماری، گزینه‌های درمانی مختلفی وجود دارد. به طور حاد، زمانی که بیماری شعله‌ور می‌شود، کورتیزون معمولاً برای چند روز تا چند هفته تجویز می‌شود. اگر فعالیت التهابی زیاد باشد، حفره چشم نیز می‌تواند تحت تابش قرار گیرد. یک درمان علامتی برای کاهش علائم عمدتاً در اشکال مزمن انجام می‌شود و از جمله شامل مرطوب کردن منظم چشم‌ها با اشک مصنوعی (قطره‌های چشمی) است. چشمک زدن تلفظ می‌شود دوبینی و مهم‌تر از همه در مورد فشرده‌سازی عصب بینایی ناشی از فشار، مداخله جراحی ممکن است ضروری باشد. بااین‌حال، این موارد نادر است. درمان جراحی نیز می‌تواند در موارد فردی به دلایل زیبایی مانند بیرون‌زدگی چشم در نظر گرفته شود.

گزینه‌های درمان جراحی

علاوه بر درمان هرگونه بیماری تیروئید، درمان چشم‌پزشکی بسته به‌شدت التهاب و علائم انجام می‌شود. در مرحله التهابی حاد، افراد مبتلا به مدت چند هفته تحت درمان با کورتیزون قرار می‌گیرند. علاوه بر این، امکان تابش حفره چشم نیز وجود دارد. موارد مزمن با فعالیت التهابی کم به‌صورت علامتی درمان می‌شوند، یعنی در درجه اول برای کاهش علائم. به‌عنوان‌مثال، بیماران برای مرطوب کردن سطح چشم، اشک مصنوعی دریافت می‌کنند. جراحی برای کاهش تورم چشم ممکن است در موارد کمتر رایج زیر ضروری باشد:

  • فشار روی عصب بینایی (به‌ویژه با فعالیت التهابی بالا)
  • دوبینی (جراحی روی عضلات چشم)

همچنین در صورت نقص زیبایی شدید به دلیل کوتاه شدن پلک‌ها و بیرون‌زدگی چشم‌ها می توان جراحی را در نظر گرفت.

عملکرد خوب تیروئید و معاینات چشم‌پزشکی

دستیابی به عملکرد خوب تیروئید در درجه اول مهم است. این را می توان با دارو، به‌عنوان‌مثال، با سرکوب پرکاری تیروئید انجام داد. درعین‌حال، باید معاینات نزدیک و منظم چشم‌ها انجام شود. بسته به‌شدت علائم چشمی، درمان‌های مناسب شروع می‌شود.

چگونه از آسیب چشم در بیماری تیروئید جلوگیری کنیم؟

ابتدا کار او را کنترل کنید. حتی اگر هیچ تشخیصی وجود نداشته باشد، باید مراقب باشید. مخصوصا خانم ها. ساده ترین غربالگری و سونوگرافی را سالی یک بار انجام دهید و در صورت بروز مشکل بلافاصله متوجه آن خواهید شد و می‌توانید اقدام کنید.

ثانیاً، اگر قبلاً تخلفاتی شناسایی شده است، وضعیت را کنترل کنید. این یعنی انجام به موقع آزمایشات، انجام سونوگرافی، مصرف صحیح داروهای تجویز شده (درمان جایگزینی برای کم کاری تیروئید، تیروستاتیک برای پرکاری تیروئید و سایر داروها) و حضور در معاینات بعدی.

ثالثاً حواستان به بینایی باشد. اگر علائم ظاهر شد، فوراً با چشم پزشک تماس بگیرید، مشکل را پیدا کنید، با یک متخصص غدد مشورت کنید، آزمایش ها را انجام دهید و درمان را تنظیم کنید.

دیدگاه کاربران

1 دیدگاه
پروفایل کاربر
محمد دوشنبه خرداد 1402
پاسخ دهید

سلام من پرکاری تیروئید داشتم و نمی دونستم تا این که به دوبینی مبتلا شدم و با آزمایش متوجه شدم که پرکاری تیروئید دارم حالا تیروئید کنترل شده ولی دوبینی یک سال است که سرجاشه

دیدگاه خود را وارد کنید