
- پنجشنبه, 12 اسفند
- 0 دیدگاه
دستگاه اشکی از گروهی از ساختارها تشکیل شده است که مسئول تولید اشک، پخش آن در اطراف کره چشم و تخلیه آنها به سمت سوراخهای بینی است. کیسه اشکی بخشی از دستگاه اشکی است که اشک را تولید و تخلیه میکند، زیرا مجاری اشکی را به مجرای اشکی متصل میکند. اشک در غدد اشکی تولید میشود و از طریق پلکزدن از طریق نقاط اشکی، کیسه اشکی، مجرای اشکی بینی و در نهایت از سوراخهای بینی عبور میکند.هنگامی که مجرای اشک مسدود میشود، اشک نمیتواند تخلیه شود و روی پلک سرریز شود. تجمع اشک میتواند باعث ایجاد عفونت چشمی شود. جراحی برای انسداد مجاری اشکی، در صورت انسداد زیاد (تنگی) در مجاری خروجی اشکی که باعث اشکی (Epiphora) میشود، مجاری اشکی هر دو دارای انسداد به حدی هستند که با روشهای بدون خون نمیتوان آنها را مجدداً کانال کرد.
انسداد مجاری اشکی میتواند مادرزادی باشد. (در موارد سوراخ شدن دریچه هاسنر یا در موارد شدیدتر به دلیل آترزی مجرای اشکی رخ میدهد.)
انسداد اکتسابی شایعترین است. در مورد بیماری التهابی مزمن که مجاری اشکی را تحتتأثیر قرار میدهد رخ میدهد و اغلب با آسیبشناسی توده صورت، انحراف تیغه بینی یا ترومای صورت مرتبط است که اغلب به تومورهایی مرتبط است که صورت را تحتتأثیر قرار دادهاند.
درمان برای اهداف زیر صورت میگیرد :
تنگیهایی که بر سوراخ اشکی و کانالیکلوس (تنگی فوقانی) مجاری اشکی تأثیر میگذارد، با رفع انسداد و در صورت لزوم، استنت یا بریس درمان میشود. اگر بررسیهای تشخیصی منشأ مسیرهای استخوان یا بافت نرم اندام را تأیید کند، جراحی DCR (داکریوسیستورینوستومی) تنها راهحل درمانی برای این آسیبشناسی است.
در برخی موارد نیز درمان شامل یک تکنیک بینرشتهای به نام آندوسکوپی اندونازال است.
روش سنتی شامل بازکردن انسداد مجاری اشکی توسط چشمپزشک از طریق یک برش بین هرم بینی و گوشه داخلی چشم بود.
جراحی آندوسکوپی مجاری اشکی ناشی از یک رویکرد چندرشتهای است که بین چشمپزشک و متخصص گوش و حلق و بینی همکاری میکند. این یک تکنیک مدرن است که امکان تجسم و کانالیزاسیون مجاری اشکی را بدون دسترسی خارجی فراهم میکند.
بنابراین هیچ برشی ایجاد نمیشود، از مخاط بینی با آزادکردن کیسه اشکی، برداشتن موانعی که باعث انسداد شدهاند و جریان طبیعی اشک را بازیابی میکند، به آن دسترسی پیدا میکند.
این تکنیک به طور همزمان امکان تصحیح آسیبشناسی رینوسینوسال (التهاب سینوسهای بینی و پارانازال) را که اغلب با انسداد مسیر اشکی همراه است، میدهد.
داکریوسیستورینوستومی شامل ایجاد یک سوراخ در استخوان بینی است که بهعنوان یک مسیر جایگزین برای تخلیه اشک عمل میکند. داکریوسیستورینوستومی خارجی با ایجاد برشی در پوست برای برداشتن استخوان اشکی و اتصال مخاط بینی بالای یک لوله سیلیکونی انجام میشود .هر دو درمان را میتوان بهصورت سرپایی و تحتتأثیر بیحسی موضعی انجام داد.
معمولاً پس از داکریوسیستورینوستومی، بیمار با پروتزی به خانه میرود که به باز نگهداشتن کانال زهکشی جدید کمک میکند و امکان نفوذپذیری صحیح اشک را فراهم میکند. عمل جراحی بهصورت انتخابی و تحت بیهوشی عمومی انجام میشود (بیحسی موضعی نیز امکانپذیر است) و شامل یک زخم پوستی کوچک (حدود 15 میلیمتر) است که بین گوشه داخلی لبه پلک و بال بینی بخیه میشود. در موارد منتخب این امکان وجود دارد که جراحی بهصورت ترانس ملتحمه و بدون برش پوست انجام شود.
میزان موفقیت جراحی انسداد مجرای اشکی تقریباً 75 درصد است.بنابراین، رفع انسدادی که مانع از پارگی میشود را نمیتوان در 100 درصد موارد تضمین کرد.
دوره بعد از عمل جراحی انسداد مجرای اشکی بسیار ساده است. در بیشتر موارد، چشمپزشک داروهای ضدالتهابی، آنتیبیوتیک پیشگیرانه و ضد احتقان بینی را برای بیمار تجویز میکند .درمان و پروتز درناژ باید تا زمانی که پزشک لازم میداند طبق ارزیابیهای بعد از جراحی حفظ شود.
ممکن است هر یک از موارد زیر اتفاق بیفتد:
حتی پس از مداخلات بدون عوارض حین عمل ممکن است رخ دهد:
پس از جراحی، بیمار تحت معاینات چشمی از جمله شستشوی لومن لوله با مهلت تعیین شده توسط پزشک قرار میگیرد.این بررسیها برای ارزیابی پیشرفت مداخله کاملاً ضروری است. سهلانگاری در پیگیری درمان بعد از عمل و ضربالاجل معاینات تخصصی میتواند نتیجه را تحتتأثیر قرار دهد و عوارضی را ایجاد کند.