لیزیک و لازک گزینه‌های مهم جراحی برای درمان عیوب انکساری مانند نزدیک‌بینی، دوربینی و آستیگماتیسم هستند. هر دو جراحی مزایا و معایب خود را دارند. سومین جراحی مهمی که برای اهداف مشابه استفاده می شود PRK است. هر سه روش روی قرنیه عمل می‌کنند و شکل قرنیه را برای بهبود تمرکز نور روی قرنیه تغییر می‌دهند. پزشک به طور جامع سلامت قرنیه را ارزیابی می‌کند و بهترین گزینه جراحی را که می‌تواند با حداقل عوارض جانبی همراه با نتیجه مطلوب انجام شود، به بیمار پیشنهاد می‌کند.

عیوب انکساری (لیزیک و لازک)

درمان لیزیک

جراحی لیزیک یکی از بهترین و رایج‌ترین جراحی‌هایی است که برای عیوب انکساری انجام می‌شود. این جراحی برای درمان نزدیک‌بینی، دوربینی و آستیگماتیسم استفاده می‌شود. بهترین مزیت این جراحی سرعت بهبود بینایی است. بیشتر بهبودی درست پس از جراحی حاصل می‌شود در حالی که بینایی باقی مانده در عرض چند روز پس از جراحی تثبیت می‌شود. عمل لیزیک عملا جراحی بدون درد است. زمان لازم برای انجام جراحی فقط 20-25 دقیقه است. بیمار بلافاصله پس از جراحی می‌تواند بدون عینک یا لنز تماسی به وضوح ببیند.

همه بیمارانی که اختلالات بینایی دارند کاندید مناسبی برای جراحی لیزیک نیستند. معمولا قبل از جراحی تجزیه و تحلیل جامع چشم برای تعیین اینکه آیا جراحی لیزیک گزینه صحیحی برای اصلاح عیوب انکساری است یا خیر انجام می‌شود. اگر فرد معیارهای مورد نیاز برای انجام عمل لیزیک را برآورده نکند،  پزشک گزینه‌های دیگری مانند جراحی لازک، پی آر کی یا فاکیک IOL را مطرح می‌کند.

با لیزر فمتوثانیه یا ابزارهای جراحی مانند میکروکراتوم، جراح یک فلپ روی سطح قرنیه ایجاد می‌کند. سپس جراح فلپ را تا می‌کند تا به استرومای قرنیه دسترسی پیدا کند. با لیزر اگزایمر، جراح تعداد کمی از بافت‌های قرنیه را جدا می‌کند تا قرنیه را تغییر شکل دهد. از آنجایی که جراحی چشم را که یک عضو حیاتی است درگیر می‌کند، بیمار باید تحت عمل جراحی از بهترین متخصص لیزیک قرار گیرد. تغییر شکل قرنیه به تمرکز نور درست روی شبکیه کمک می‌کند. این به دید واضح کمک می‌کند که بدون عینک یا لنز تماسی قبل از جراحی امکان پذیر نبود.

مزایای درمان لیزیک

لیزیک یکی از مرجح‌ترین و قدیمی‌ترین روش‌های درمانی برای اصلاح عیوب انکساری است. این به دلیل مزایای مختلفی است که توسط جراحی لیزیک ارائه می‌شود. در زیر به برخی از این مزایا اشاره می‌شود.

بدون درد: جراحی لیزیک از طریق لیزر انجام می‌شود و در نتیجه هیچ دردی ایجاد نمی‌کند. در برخی از بیماران تحریک خفیف مشاهده می‌شود.

مقرون به صرفه: لیزیک یک جراحی مقرون به صرفه با در نظر گرفتن مزایای آن است. پس از عمل لیزیک بیمار مجبور نیست برای عینک و لنزهای تماسی هزینه کند.

مادام العمر: اثرات جراحی مادام العمر است و تنها در موارد معدودی به جراحی تجدید نظر نیاز است. با این حال، زمانی که بیمار از دور بینی ناشی از افزایش سن رنج می‌برد، جراحی افزایش می‌تواند انجام شود.

بدون نیاز به بخیه: از آنجایی که هیچ برشی از طریق ابزار انجام نمی‌شود و کل فرآیند تحت لیزر هدایت شونده انجام می‌شود، نیازی به بخیه و بانداژ نیست.

نتایج سریع: جراحی لیزیک نتایج سریعی را ارائه می‌دهد. بیمار می‌تواند بلافاصله ظرف چند ساعت پس از جراحی ببیند.

درمان لازک

درمان لازک برای اولین بار در سال 1996 انجام شد، زمانی که اولین عمل جراحی لازک توسط آزار انجام شد، اما ماسیمو کاملین بود که اصطلاح لازک را ابداع کرد و به محبوبیت این فرآیند جراحی کمک کرد. جراحی لیزیک (کراتکتومی زیر اپیتلیال به کمک لیزر) مزایای لیزیک (کراتومیلئوزیس درجا با لیزر) و (PRK کراتکتومی فوتورفراکتیو) را ترکیب می‌کند و از عوارض و معایب آنها جلوگیری می‌کند. مانند سایر جراحی‌ها برای اصلاح عیوب انکساری از طریق تغییر شکل قرنیه، LASEK نیز از لیزر اگزایمر برای اصلاح قرنیه استفاده می‌کند. در حین جراحی لازک، یک برش جزئی بر روی لبه‌های قرنیه با کمک تیغه ترفین ایجاد می‌شود. سپس ابلیشن با لیزر اگزایمر انجام می‌شود.

فلپ قرنیه در موقعیت اصلی خود قرار می‌گیرد. برای بهبود اپیتلیوم، لنز تماسی بانداژی گذاشته می‌شود که تا زمان بهبود قرنیه باقی می‌ماند. تست‌های ارزیابی چشمی مختلف قبل از عمل برای تایید کاندیداتوری بیمار برای انجام عمل لازک انجام می‌شود. این تست‌ها شامل حدت بینایی اصلاح نشده، تونومتری، انکسار سیکلوپلژیک، معاینه فوندوس گشاد شده، معاینه لامپ شکاف و پاکی متری اولتراسوند قرنیه است. تست شیرمر نیز برای ارزیابی میزان و شدت خشکی چشم انجام می‌شود که یکی از عواملی است که در انجام عمل لیزیک باید در نظر گرفته شود.

مزایای درمان لازک

درمان لازک درمان پیشرفته‌تری در زمینه جراحی اصلاح انکسار است. مزایای مختلفی را به بیماران ارائه می‌دهد. از جمله:

فلپ نازک قرنیه: خطر عوارض ناشی از جراحی لازک در مقایسه با لیزیک PRK کمتر است زیرا فقط یک لایه اپیتلیال بسیار نازک برای انجام جراحی برداشته می‌شود.

حداقل خشکی چشم: احتمال خشکی چشم در جراحی لازک نسبت به جراحی لیزیک کمتر است. بیمارانی که تحت عمل لازک قرار می‌گیرند، باید کمتر از اشک مصنوعی استفاده کنند.

بدون فلپ برای التیام: از آنجایی که در جراحی لازک فقط لایه نازک برداشته می‌شود و لایه‌های داخلی برداشته نمی‌شود، افرادی که جراحی لازک دارند می‌توانند فعالیت‌های ورزشی خود را زودتر از جراحی لیزیک از سر بگیرند. لنز تماسی بانداژ در بهبود لایه اپیتلیال موثر است.

نتایج اثبات شده: نتایج لازک با جراحی لیزیک با عوارض کمتر قابل مقایسه است.

عیوب انکساری (لیزیک و لازک)

تفاوت بین لیزیک و لازک چیست؟

گزینه‌های جراحی مختلفی برای اصلاح عیوب انکساری موجود است. عیوب انکساری که اغلب اصلاح می‌شوند نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم هستند. گزینه‌های رایج جراحی شامل لیزیک، لازک و پی آر کی است. در زیر به برخی از تفاوت‌های لیزیک و لازک اشاره می‌کنیم:

ارزیابی ضخامت قرنی

پزشک قرنیه بیمار را ارزیابی می‌کند و بهترین جراحی ممکن را توصیه می‌کند. اگر بیمار واجد شرایط لازک نباشد، تحت عمل لیزیک قرار می‌گیرد.

زمان نقاهت

زمان بهبودی لیزیک در مقایسه با عمل لازک کمتر است. در جراحی لیزیک، بیمار بلافاصله یا چند ساعت پس از جراحی می‌تواند شروع به دیدن کند، در حالی که جراحی لازک بعد از سه روز تاثیر خود را نشان می‌دهد.

معایب

اگرچه زمان نقاهت در لازک بیشتر است، اما به دلیل فرآیند متفاوت جراحی، خطر کمتری دارد. لیزیک در مقایسه با جراحی لازک باعث خشکی چشم کمتری می‌شود.

روند جراحی

عمل لازک و لیزیک فرآیندهای متفاوتی دارند. در حالی که لازک فقط بالاترین لایه قرنیه را برش می‌دهد، لیزیک معمولاً شامل یک برش عمیق است.

کلام آخر

این روش‌های اثبات شده می‌تواند به افراد کمک کند از زندگی خود با دید بهتر و رهایی از عینک و لنزهای تماسی لذت ببرند. اگرچه برخی افراد کاندیدای مناسبی برای اصلاح بینایی با این روش‌ها نیستند، اما گزینه‌های دیگری مانند کاشت لنز داخل چشمی، لنزکتومی انکساری، INTACS و کراتوپلاستی می‌‌تواند به آن‌ها کمک کند.

دیدگاه کاربران

0 دیدگاه

دیدگاه خود را وارد کنید