ملانوم چشم، یک نوع سرطان نادر از چشم است که در اکثر موارد از لایه یووه آ چشم نشأت می‌گیرد. این نوع سرطان ملانوما به عنوان یکی از انواع سرطان چشم شناخته می‌شود و معمولاً در لایه‌های داخلی چشم، به خصوص لایه یووه، ظاهر می‌شود. سرطان ملانومای چشم نیاز به تشخیص دقیق و درمان به موقع دارد. درمان ملانومای چشم ممکن است به صورت جراحی یا ترکیبی از جراحی و رادیوتراپی انجام شود. در مواردی که سرطان در مراحل ابتدایی تشخیص داده شود و اندازه آن کوچک باشد، جراحی برای برداشتن توده سرطانی از چشم معمولاً به عنوان روش درمان اصلی استفاده می‌شود. اگر سرطان به اندازه‌ای بزرگ شده باشد که جراحی کامل از بین نبرد و یا به دلایل دیگر جراحی امکان‌پذیر نباشد، رادیوتراپی (مانند ترکیب رادیوتراپی با برایتنیوم) به عنوان یک روش جایگزین در نظر گرفته می‌شود.

ملانوم چشم

سرطان ملانومای چشم و لایه یووه آ چشم

لایه یووه، در سرطان ملانوما چشم، به عنوان یکی از نقاط اصلی درگیری سرطان و حساس‌ترین ناحیه است. در تشریح آناتومی چشم، لایه یووه به عنوان لایه‌ای درونی و مابین شبکیه و سفیدی چشم شناخته می‌شود. اکثر موارد سرطان ملانوما چشم در واقعیت به این لایه (اصطلاحاً لایه یووه) مرتبط می‌شوند. این لایه اصلی وظیفه تغذیه چشم را برعهده دارد. اگر سرطان ملانومای چشم در این لایه یووه ظاهر شود، خطر انتقال سرطان به سایر بخش‌های بدن بسیار بالاست. 

ملانومای چشمی چیست؟

ملانوم چشمی نوعی سرطان است که بر سلول‌های تولیدکننده ملانین اثر می‌گذارد، رنگ‌دانه‌ای که به بدن رنگ می‌دهد. اگرچه این یک بیماری غیرمعمول است، اما همچنان شایع‌ترین نوع سرطانی است که می‌تواند چشم‌ها را درگیر کند. این بیماری می‌تواند هر بخشی از این اندام را تحت‌تأثیر قرار دهد، به‌خصوص نواحی کمتر در دسترس، بنابراین انجام معاینات منظم چشم ضروری است. درمان ملانوما به میزان پیشرفت آن در زمان تشخیص بستگی دارد، اما عمدتاً دو نوع درمان وجود دارد: رادیوتراپی که هدف آن متوقف کردن رشد ملانوم یا در صورت امکان ازبین‌بردن آن و جراحی است که توسط آن تومور برداشته می‌شود (مگر اینکه تومور خیلی بزرگ باشد که در این صورت نیاز به برداشتن کامل چشم است. جایگزینی آن با پروتز).

علائم ملانوم چشمی

این احتمال وجود دارد که ملانوم چشمی علت و علامتی نداشته باشد، اما در موارد دیگر ممکن است علائم و نشانه‌های زیر ظاهر شوند:

  • یک نقطه سیاه که به‌تدریج در ناحیه عنبیه افزایش می‌یابد.
  • چشمک زدن زیاد.
  • تغییر شکل مردمک.
  • ازدست‌دادن پیش‌رونده بینایی محیطی.
  • دیدن شعله‌ها یا لکه‌های غبار که به آن مگس‌های پرنده نیز می‌گویند.

تشخیص ملانوم چشم

آزمایش‌های متعددی برای تشخیص این بیماری وجود دارد. چشم‌پزشک ممکن است یکی از موارد زیر را توصیه کند:

معاینه چشم

چشم‌پزشک بیرونی چشم بیمار را از نظر رگ‌های خونی ملتهب که ممکن است نشانه سرطان چشم باشد بررسی می‌کند. سپس و با کمک ابزارهای دیگر، متخصص داخل چشم را معاینه می‌کند.

اولتراسوند چشم

در این معاینه از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می‌شود که توسط یک ابزار گرز شکل به نام مبدل تولید و دوباره دریافت می‌شود. این ابزار روی پلک بسته یا روی سطح قدامی کره چشم قرار می‌گیرد.

آنژیوگرافی چشم

برای به‌دست‌آوردن تصاویری از رگ‌های خونی تومور و ناحیه اطراف آن استفاده می‌شود. جوهر رنگی به رگ خونی در بازو تزریق می‌شود. جوهر به رگ‌های چشم می‌رسد و دوربینی با فیلترهای مخصوص آن را شناسایی می‌کند و چند دقیقه عکس می‌گیرد.

بیوپسی چشم

در برخی موارد چشم‌پزشک تصمیم می‌گیرد نمونه بافتی از چشم را برای تجزیه‌وتحلیل بگیرد. نمونه‌ای از بافت مشکوک به ملانوم از طریق یک سوزن ظریف که به چشم وارد می‌شود، استخراج می‌شود. سپس نمونه به آزمایشگاه برده می‌شود و در آنجا برای شناسایی سلول‌های ملانوم چشمی مورد تجزیه‌وتحلیل قرار می‌گیرد.

علت ملانوم چشم چیست؟

محققان اذعان کردند که علل ملانوم چشمی نامشخص است. متخصصان به این نتیجه رسیده‌اند که زمانی رخ می‌دهد که خطا در DNA سلول‌های سالم ظاهر شود. این خطاها باعث می‌شود سلول‌های جهش‌یافته حتی زمانی که باید بمیرند به زندگی خود ادامه دهند. سلول‌های جهش‌یافته در یکی از چشم‌ها متمرکز شده و منجر به ملانوم چشمی می‌شود.

آیا می‌توان از آن جلوگیری کرد؟

در حال حاضر نمی‌توان با قطعیت گفت که قابل پیشگیری است. بر اساس برخی تئوری‌ها، این امر به دلیل قرارگرفتن طولانی‌مدت در معرض نور خورشید ایجاد می‌شود، اما این خیلی معتبر نیست، زیرا هیچ مطالعه‌ای وجود ندارد که خورشید و ملانوم چشم را مرتبط کند. درهرصورت، استفاده از عینک آفتابی و پرهیز از قرارگرفتن در معرض نور خورشید بین ساعت 11 صبح تا 5 بعدازظهر برای حفظ سلامت چشم ضروری است. توصیه می‌شود سالیانه حداقل یک‌بار معاینه چشم برای تشخیص بیماری در مراحل اولیه انجام شود.

درمان ملانوم چشم

درمان ملانوم چشمی به محل و اندازه تومور و همچنین ترجیحات و شرایط سلامتی بیمار بستگی دارد. ملانوم چشم را می‌توان به روش‌های زیر درمان کرد:

درمان ملانوم‌های کوچک را به تعویق بیندازید. گاهی اوقات ملانوم‌های کوچک چشمی نیازی به درمان فوری ندارند. تا زمانی که ملانوم کوچک است و رشد نمی‌کند، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد تا زمانی که علائم رشد ظاهر شود صبر کند.

جراحی

جراحی یکی از رایج‌ترین روش‌های درمانی برای ملانوم چشمی است. این تکنیک به شما امکان می‌دهد بخشی از چشم یا کل کره چشم را بردارید.

پرتودرمانی

 در این روش از پرتوها و ذرات بسیار پرانرژی مانند پروتون یا اشعه گاما با هدف ازبین‌بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. پرتودرمانی برای ملانوم‌های کوچک و متوسط ​​چشمی استفاده می‌شود.

کرایوتراپی (درمان سرما)

برای ازبین‌بردن سلول‌های ملانوماهای کوچک‌تر چشمی استفاده می‌شود. کمترین استفاده از تکنیک‌هایی است که در اینجا توضیح داده شده است.

براکیوتراپی

رادیوتراپی RT که از طریق تکنیک‌های مختلف (براکی‌تراپی با رادیوایزوتوپ‌ها، تله تراپی با پروتون‌های شتاب‌دهی شده، رادیوسرجری استریوتاکسیک [RS] با استفاده از گاما نایف یا سایبر نایف، رادیوتراپی استریوتاکسیک با شتاب‌دهنده خطی LINAC) به‌عنوان یک گزینه درمانی با حداقل تهاجم به‌عنوان یک گزینه درمانی هسته‌ای به کار می‌رود.

ازآنجایی‌که ملانوم uveal با مقاومت در برابر اشعه بالا مشخص می‌شود، درمان باید شامل تجویز دوز بالای پرتو باشد.

بیماری ملانوم چشم چقدر احتمال درمان دارد؟

پاسخ به درمان برای یک فرد مبتلا به ملانوم چشمی بر اساس ویژگی‌های تومور، یعنی نوع و مرحله پیشرفت متفاوت است. اگر در مراحل کمتر پیشرفته تشخیص داده شود، شانس زنده ماندن نزدیک به 100٪ است. برعکس، اگر این ملانوم در مراحل پیشرفته تشخیص داده شود، میزان بقا به طور تصاعدی کاهش می‌یابد. دقیقاً به همین دلیل، پیشگیری با معاینات منظم چشم‌پزشکی ضروری است.

ملانوم چشم چیست

راه‌های پیشگیری از ابتلا به ملانوم داخل چشم

ملانومای داخل چشم یک نوع سرطان نادر است و پیشگیری از ابتلا به آن می‌تواند از طریق مراقبت از چشم و اتخاذ برخی اقدامات از پیش انجام شود. در ادامه، راه‌های پیشگیری از ابتلا به ملانوم داخل چشم را بررسی کرده ایم.

استفاده از عینک خورشیدی

استفاده از عینک خورشیدی با فیلترهای محافظتی از اشعه مضر UV خورشیدی می‌تواند از ایجاد آسیب به چشم و افزایش خطر ابتلا به ملانوم داخل چشم جلوگیری کند.

محافظت از چشمان خود در معرض نور خورشید

سعی کنید چشمان خود را از مستقیم بودن در معرض نور خورشید محافظت کنید، به خصوص در ساعات روز. از کلاه و عینک آفتابی استفاده کنید.

پیشگیری از مواجهه با مواد شیمیایی

از مواجهه با مواد شیمیایی مضر و محصولات شیمیاییی که ممکن است به چشمان آسیب برسانند، مثل ترکیبات شیمیایی در آرایش‌ها، محصولات شستشوی چشم و غیره، پرهیز کنید.

مراقبت‌های پزشکی منظم

انجام معاینات چشمی و پیگیری دوره‌ای با چشم‌پزشک می‌تواند به تشخیص زودرس مشکلات چشمی، از جمله ملانوم داخل چشم، کمک کند.

آگاهی از علائم

آگاهی از علائم و نشانه‌هایی که ممکن است بر روی چشم ظاهر شوند، مانند تغییر رنگ چشم یا ظاهر لکه‌های تیره، می‌تواند در تشخیص زودرس ملانوم داخل چشم کمک کند.

توجه به این نکات و انجام مراقبت‌های منظم چشمی می‌تواند به پیشگیری از ابتلا به ملانوم داخل چشم کمک کند. در صورت مشاهده هرگونه تغییر یا علامت مشکوک در چشمان خود، به چشم‌ پزشک مراجعه کرده و مشکل را از طریق تشخیص و درمان زودرس مدیریت کنید.

دیدگاه کاربران

0 دیدگاه

دیدگاه خود را وارد کنید