
- شنبه, 14 اسفند
- 0 دیدگاه
ملانوم چشمی نوعی سرطان است که بر سلولهای تولیدکننده ملانین اثر میگذارد، رنگدانهای که به بدن رنگ میدهد. اگرچه این یک بیماری غیرمعمول است، اما همچنان شایعترین نوع سرطانی است که میتواند چشمها را درگیر کند. این میتواند هر بخشی از این اندام را تحتتأثیر قرار دهد، بهخصوص نواحی کمتر در دسترس، بنابراین انجام معاینات منظم چشم ضروری است. درمان ملانوما به میزان پیشرفت آن در زمان تشخیص بستگی دارد، اما عمدتاً دو نوع درمان وجود دارد: رادیوتراپی که هدف آن متوقف کردن رشد ملانوم یا در صورت امکان ازبینبردن آن و جراحی است که توسط آن تومور برداشته میشود (مگر اینکه تومور خیلی بزرگ باشد که در این صورت نیاز به برداشتن کامل چشم است. جایگزینی آن با پروتز).
پاسخ به درمان برای یک فرد مبتلا به ملانوم چشمی بر اساس ویژگیهای تومور، یعنی نوع و مرحله پیشرفت متفاوت است. اگر در مراحل کمتر پیشرفته تشخیص داده شود، شانس زنده ماندن نزدیک به 100٪ است. برعکس، اگر این ملانوم در مراحل پیشرفته تشخیص داده شود، میزان بقا به طور تصاعدی کاهش مییابد. دقیقاً به همین دلیل، پیشگیری با معاینات منظم چشمپزشکی ضروری است.
این احتمال وجود دارد که ملانوم چشمی علت و علامتی نداشته باشد، اما در موارد دیگر ممکن است علائم و نشانههای زیر ظاهر شوند:
آزمایشهای متعددی برای تشخیص این بیماری وجود دارد. چشمپزشک ممکن است یکی از موارد زیر را توصیه کند:
چشمپزشک بیرونی چشم بیمار را از نظر رگهای خونی ملتهب که ممکن است نشانه سرطان چشم باشد بررسی میکند. سپس و با کمک ابزارهای دیگر، متخصص داخل چشم را معاینه میکند.
در این معاینه از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده میشود که توسط یک ابزار گرز شکل به نام مبدل تولید و دوباره دریافت میشود. این ابزار روی پلک بسته یا روی سطح قدامی کره چشم قرار میگیرد.
برای بهدستآوردن تصاویری از رگهای خونی تومور و ناحیه اطراف آن استفاده میشود. جوهر رنگی به رگ خونی در بازو تزریق میشود. جوهر به رگهای چشم میرسد و دوربینی با فیلترهای مخصوص آن را شناسایی میکند و چند دقیقه عکس میگیرد.
در برخی موارد چشمپزشک تصمیم میگیرد نمونه بافتی از چشم را برای تجزیهوتحلیل بگیرد. نمونهای از بافت مشکوک به ملانوم از طریق یک سوزن ظریف که به چشم وارد میشود، استخراج میشود. سپس نمونه به آزمایشگاه برده میشود و در آنجا برای شناسایی سلولهای ملانوم چشمی مورد تجزیهوتحلیل قرار میگیرد.
محققان اذعان کردند که علل ملانوم چشمی نامشخص است. متخصصان به این نتیجه رسیدهاند که زمانی رخ میدهد که خطا در DNA سلولهای سالم ظاهر شود. این خطاها باعث میشود سلولهای جهشیافته حتی زمانی که باید بمیرند به زندگی خود ادامه دهند. سلولهای جهشیافته در یکی از چشمها متمرکز شده و منجر به ملانوم چشمی میشود.
در حال حاضر نمیتوان با قطعیت گفت که قابل پیشگیری است. بر اساس برخی تئوریها، این امر به دلیل قرارگرفتن طولانیمدت در معرض نور خورشید ایجاد میشود، اما این خیلی معتبر نیست، زیرا هیچ مطالعهای وجود ندارد که خورشید و ملانوم چشم را مرتبط کند. درهرصورت، استفاده از عینک آفتابی و پرهیز از قرارگرفتن در معرض نور خورشید بین ساعت 11 صبح تا 5 بعدازظهر برای حفظ سلامت چشم ضروری است. توصیه میشود سالیانه حداقل یکبار معاینه چشم برای تشخیص بیماری در مراحل اولیه انجام شود.
درمان ملانوم چشمی به محل و اندازه تومور و همچنین ترجیحات و شرایط سلامتی بیمار بستگی دارد. ملانوم چشم را میتوان به روشهای زیر درمان کرد:
درمان ملانومهای کوچک را به تعویق بیندازید. گاهی اوقات ملانومهای کوچک چشمی نیازی به درمان فوری ندارند. تا زمانی که ملانوم کوچک است و رشد نمیکند، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد تا زمانی که علائم رشد ظاهر شود صبر کند.
جراحی یکی از رایجترین روشهای درمانی برای ملانوم چشمی است. این تکنیک به شما امکان میدهد بخشی از چشم یا کل کره چشم را بردارید.
در این روش از پرتوها و ذرات بسیار پرانرژی مانند پروتون یا اشعه گاما با هدف ازبینبردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. پرتودرمانی برای ملانومهای کوچک و متوسط چشمی استفاده میشود.
برای ازبینبردن سلولهای ملانوماهای کوچکتر چشمی استفاده میشود. کمترین استفاده از تکنیکهایی است که در اینجا توضیح داده شده است.
رادیوتراپی RT که از طریق تکنیکهای مختلف (براکیتراپی با رادیوایزوتوپها، تله تراپی با پروتونهای شتابدهی شده، رادیوسرجری استریوتاکسیک [RS] با استفاده از گاما نایف یا سایبر نایف، رادیوتراپی استریوتاکسیک با شتابدهنده خطی LINAC) بهعنوان یک گزینه درمانی با حداقل تهاجم بهعنوان یک گزینه درمانی هستهای به کار میرود.
ازآنجاییکه ملانوم uveal با مقاومت در برابر اشعه بالا مشخص میشود، درمان باید شامل تجویز دوز بالای پرتو باشد.