تومورهای پلک تودههای نامنظمی از بافت هستند که بر روی پلکها یا در داخل چشم ظاهر میشوند و میتوانند خوش خیم یا بدخیم باشند. دو نوع تومور پلک وجود دارد:
پالپبرال: در پوست پلکها یا مجاری اشک یافت میشوند.
اوربیتالها: در حفره مداری یافت میشوند که قسمتی است که چشم را میپوشاند و از ماهیچهها و عروق تشکیل شده است، بنابراین دسترسی به آنها معمولا دشوارتر است.
تومورهای اربیتال معمولاً منشأ مادرزادی دارند و تشخیص خوب و درمان به موقع آنها واجب است، زیرا در موارد پیشرفته، زمان عامل بسیار مهمی برای حفظ چشم، بینایی و حتی جان فرد است. به نوبه خود، این دو نوع تومور میتوانند خوش خیم یا بدخیم باشند. تومورهای خوش خیم پلک به طور معمول، برای مدت طولانی هیچ تغییری در اندازه یا رنگ ندارند. بدخیمها معمولا به طور ناگهانی ظاهر میشوند و رشد معمولا سریع و غیر طبیعی است. گاهی اوقات باعث خارش یا خونریزی میشوند، بنابراین توصیه میشود در اسرع وقت به متخصص چشم مراجعه کنید.
علت تومور پلک چیست؟
تومورهای پلک بسیار شایع هستند. اکثر آنها خوش خیم هستند و با مداخلات بسیار ساده و بدون بر جای گذاشتن جای زخم، میتوان آنها را با جراحی درمان کرد. آنها معمولاً به صورت یک توده کوچک، برآمدگی در چشم، یا برآمدگی روی پلک، زگیل یا برآمدگی ظاهر میشوند. آنها میتوانند صاف یا برجسته باشند و معمولاً دردناک نیستند، معمولاً بیماران هنگام ظاهر شدن آنها هیچ اهمیتی نمیدهند. اما توصیه میشود که به چشم پزشک مراجعه کنید. احتمالا شما تعجب خواهید کرد که چرا آنها رخ میدهند؟ چگونه میتوانم از بروز این نوع آسیب جلوگیری کنم؟ برخی از تومورهای پلک یا زگیلهای روی چشم در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد میشوند و معمولا در افراد بالای 50 سال ظاهر میشوند. میتوانید از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید بخصوص در ساعات 12:00 تا 15:00، خودداری کنید. میتوانید با استفاده از کرمهای ضد آفتاب و استفاده از عینک آفتابی از خود در برابر آن آفتاب محافظت کنید. افرادی که پوست بسیار روشن دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این نوع ضایعات یا تومورهای پلک هستند.
علائم تومور پلک چیست؟
تومورهای پلک اغلب به صورت زگیل چشم یا برجستگیهای کوچک در چشم ظاهر میشوند. بیمار معمولاً به آن اهمیت نمیدهد، زیرا رشد آن میتواند کند باشد و به طور معمول هیچ نوع علامت یا ناراحتی را نشان نمیدهد. بیمار معمولاً زمانی به پزشک مراجعه میکند که اندازه تومور افزایش یافته و برداشتن آن دشوارتر است. بنابراین، هنگام مشاهده هر گونه زگیل یا توده روی پلک یا چشم، باید به چشم پزشک مراجعه کنید. تومورهای اربیتال معمولاً با سایر تومورها متفاوت هستند، زیرا این نوع تومور در داخل حفره مداری قرار دارد و علائم آن کاملاً متفاوت است.
درمان تومور پلک
درمان تومور پلک معمولاً جراحی است، اما بسته به نوع تومور درمان متفاوت است. تومورهای بدخیم باید به طور کامل برداشته شوند و برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه فرستاده میشوند. هنگامی که یک تومور بدخیم پلک به طور کامل برداشته میشود، رشد مجدد آن تومور بدخیم پلک بسیار دشوار است. هنگامی که یک تومور نمیتواند برداشته شود، نظارت دقیق بر آن انجام میشود تا بدانیم در هر زمان چگونه باید عمل کرد. گاهی اوقات درمان تومور پلک میتواند پرتودرمانی یا شیمی درمانی باشد.
کلام آخر
تومورهای پلک تودههای نامنظمی از بافت هستند که بر روی پلکها یا در داخل چشم ظاهر میشوند و میتوانند خوش خیم یا بدخیم باشند. تومورهای پلک بسیار شایع هستند. اکثر آنها خوش خیم هستند و با مداخلات بسیار ساده و بدون بر جای گذاشتن جای زخم، میتوان آنها را با جراحی درمان کرد. تومورهای پلک اغلب به صورت زگیل چشم یا برجستگیهای کوچک در چشم ظاهر میشوند. درمان تومور پلک معمولاً جراحی است، اما بسته به نوع تومور درمان متفاوت است.