شایع‌ترین آسیب‌شناسی مجاری اشکی انسداد یا بسته‌شدن مجاری اشکی است که می‌تواند مادرزادی یا اکتسابی در طول زمان باشد. التهاب کانال‌های اشکی می‌تواند منجر به کاهش (تنگی) غشای مخاطی شود که آن‌ها را می‌پوشاند و از جاری شدن صحیح اشک‌ها جلوگیری می‌کند و در نتیجه باعث پارگی مداوم یا عفونت مجرای اشک به دلیل رکود می‌شود.

بسته‌شدن مجاری اشکی

تنگی مجرای اشکی از چه چیزی تشکیل شده است؟

تنگی مجرای اشکی به انسداد کامل یا جزئی مجرای اشکی بینی گفته می‌شود که معمولاً اشک از طریق آن به مجرای بینی می‌ریزد. در این محل غشایی وجود دارد که معمولاً در زمان تولد به طور خودبه‌خود جذب می‌شود و در واقع امکان باز شدن کانال اشکی را فراهم می‌کند. اگر این اتفاق نیفتد یا دیر اتفاق بیفتد، کودک دچار آبریزش غیرطبیعی چشم است. علاوه بر این، رکود می‌تواند باعث عفونت‌های باکتریایی شود: در این حالت، علاوه بر آبریزش چشم، ترشحات چرک نیز می‌تواند همراه باشد؛ بنابراین، در هنگام صبح، کودک به‌سختی چشم خود را باز می‌کند، چشمی که به نظر می‌رسد چسبناک است و مقداری ترشحات زرد مایل به سفید در گوشه داخلی آن وجود دارد.

 انواع انسداد  یا بسته‌شدن مجرای اشکی  

انسداد مجاری اشکی می‌تواند مادرزادی باشد: در موارد سوراخ شدن دریچه هاسنر یا در موارد شدیدتر به دلیل آترزی مجرای اشکی رخ می‌دهد.

انسداد اکتسابی شایع‌ترین است: در مورد بیماری التهابی مزمن که مجاری اشکی را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد رخ می‌دهد و اغلب با آسیب‌شناسی توده صورت، انحراف تیغه بینی یا ترومای صورت مرتبط است که اغلب به تومورهایی مرتبط است که صورت را تحت‌تأثیر قرار داده‌اند.

علل بسته‌شدن مجاری اشکی چیست؟

علل انسداد مجاری اشکی می‌تواند موارد زیر باشد:

  • عفونت، حاد یا مزمن
  • ضربه
  • ناهنجاری‌ها
  • تومورها

علائم انسداد مجرای اشکی چیست؟

علائم انسداد مجاری اشک باتوجه‌به مانع جریان اشک تغییر می‌کند و عبارت‌اند از:

ترشح کم‌وبیش فراوان اشک همراه با ریزش چشم است.

ملتحمه مکرر

داکریوسیستیت (عفونت مجرای اشکی)

اتساع حاد کیسه اشکی با آبسه واقعی صورت (داکریوسیستیت) یا مزمن (داکریوسیستوسل)

تشخیص بسته‌شدن مجاری اشکی

روش تشخیصی  انسداد شامل موارد زیر است:

توپوگرافی قرنیه این آزمون برای مطالعه مورفولوژی و منیسک پارگی استفاده می‌شود.

شستن یا کاوش مجاری اشک.

Dacriotac با بازسازی سه‌بعدی توده صورت. آندوسکوپی مجاری اشکی را جایگزین اطلاعات داده شده می‌کند، معاینه‌ای که بیمار را مجبور می‌کند وارد اتاق عمل شود و تحت بی‌حسی موضعی قرار گیرد.

در صورت لزوم MRI داکریوم (معاینه پویا).

 اگر تنگی مجرای اشکی مادرزادی باشد، کودک باید در حدود ماه هشتم زندگی، معاینه مجاری اشکی را انجام دهد.

درمان ها

تنگی‌هایی که بر سوراخ اشکی و کانالیکلوس (تنگی فوقانی) مجاری اشکی تأثیر می‌گذارد، با کاوشگر با رفع انسداد و در صورت لزوم، استنت یا بریس درمان می‌شود.

اگر بررسی‌های تشخیصی منشأ مسیرهای استخوان یا بافت نرم اندام را تأیید کند، جراحی DCR (داکریوسیستورینوستومی) تنها راه‌حل درمانی برای این آسیب‌شناسی است.

 داکریوسیستورینوستومی چگونه انجام می‌شود؟

داکریوسیستورینوستومی یک جراحی کانالیزاسیون مجدد است . بسته به دسترسی یا فناوری مورد استفاده، می توان این کار را به سه روش مختلف انجام داد. هر تکنیکی مزایا و معایب خود را دارد و اینها باید در هر مورد خاص ارزیابی شوند.

داکریوسیستورینوستومی را می‌توان با کمک فناوری لیزر انجام داد که جراحی ساده‌تر و با کمترین عواقب فیزیکی و پس از عمل است، اگرچه به دلیل محدودیت‌های آشکاری که در ادامه به آن خواهیم پرداخت، استفاده از آن باید بسیار ارزشمند باشد.

داکریوسیستورینوستومی "کلاسیک" را می توان به صورت خارجی ، از طریق یک برش کوچک و نامحسوس در پوست، یا از طریق داخل بینی، از طریق بینی در همان سمت چشم آسیب دیده انجام داد.

جلوگیری از بسته‌شدن مجاری اشکی

از دوران کودکی کاملاً ضروری است که حفره‌های بینی را همیشه با شستشو با محلول فیزیولوژیکی تمیز نگه دارید.

در بیمارانی که با تنگی مجرای اشکی با ترشحات چرکی مکرر در بدو تولد مراجعه می‌کنند، فشار دادن کیسه اشکی، استفاده از قطره‌های چشمی آنتی‌بیوتیکی تجویز شده توسط متخصص و شستشو و ضدعفونی حفره‌های بینی به‌صورت روزانه ضروری است.

دیدگاه کاربران

0 دیدگاه

دیدگاه خود را وارد کنید